Norme mai inteligente alimentatie sigura – CE

Articole, Stiri, , , , With 0 comments

Norme mai inteligente pentru alimente mai sigure - propuneri CE

Norme mai inteligente pentru alimente mai sigure: Comisia propune un pachet decisiv pentru modernizarea, simplificarea si consolidarea lantului agroalimentar in Europa

Comisia Europeana a adoptat astazi un pachet de masuri destinat sa consolideze controlul aplicarii standardelor in materie de sanatate si de siguranta pentru intregul lant agroalimentar. Siguranta alimentelor este esentiala pentru a asigura increderea consumatorilor si sustenabilitatea productiei alimentare.
Pachetul de masuri ofera o abordare modernizata si simplificata, bazata mai mult pe riscuri, cu privire la protectia sanatatii, precum si instrumente de control mai eficiente care sa asigure aplicarea eficace a normelor de functionare a lantului alimentar.
Pachetul raspunde apelului la o legislatie mai simplificata si la reglementari mai inteligente, reducand astfel sarcina administrativa pentru operatori si simplificand mediul de reglementare. Se acorda o atentie deosebita impactului acestei legislatii asupra IMM-urilor si a microintreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare si mai impovaratoare ale legislatiei.Corpul legislativ actual al UE care reglementeaza lantul alimentar consta in aproape 70 de acte legislative. Pachetul de reforme adoptat astazi va reduce numarul acestora la 5 acte legislative si, de asemenea, va simplifica formalitatile administrative din cadrul proceselor si al procedurilor pe care trebuie sa le parcurga fermierii, crescatorii de animale si operatorii din sectorul alimentar (producatori, prelucratori si distribuitori), pentru ca acestia sa isi poata desfasura mai usor activitatea.
Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si consumatori, a declarat: „Industria agroalimentara este cel de-al doilea mare sector economic din UE, cu peste 48 de milioane de angajati si cu o valoare a productiei de aproximativ 750 de miliarde EUR pe an. Europa detine cele mai ridicate standarde din lume in materie de siguranta alimentara. Totusi, recentul scandal al carnii de cal, desi nu a prezentat niciun risc pentru sanatate, a demonstrat ca sistemul este perfectibil. Pachetul de reforme adoptat astazi soseste intr-un moment oportun, aratand ca sistemul poate face fata provocarilor cu care se confrunta, si, in plus, integreaza unele dintre invatamintele trase. intr-un cuvant, pachetul vizeaza sa ofere norme mai inteligente pentru alimente mai sigure.”
Intreprinderile vor beneficia de norme mai simple, bazate pe date stiintifice si pe riscuri, in ceea ce priveste sarcina administrativa redusa, precum si de procese si masuri mai eficiente pentru finantarea si consolidarea controlului si eradicarii bolilor animalelor si ale plantelor. Consumatorii vor beneficia de produse mai sigure si de un sistem de control mai eficace si mai transparent de-a lungul lantului agroalimentar.Principalele elemente ale propunerii, referitoare la sanatatea animalelor:

• Pachetul va introduce un singur act legislativ pentru reglementarea sanatatii animalelor in UE, bazat pe principiul ca „este mai usor sa previi decat sa vindeci”.

• Scopul sau este de a ameliora standardele si de a furniza un sistem comun care sa permita o mai buna detectare si un control mai eficient al bolilor si care sa solutioneze intr-un mod coordonat riscurile in materie de sanatate si de siguranta a alimentelor pentru oameni si animale.
• Acest sistem imbunatatit, asociat cu norme mai performante in materie de identificare si de inregistrare, le va conferi celor care se ocupa cu protectia lantului nostru alimentar (de exemplu, fermierii si veterinarii) capacitatea de a interveni rapid pentru a limita raspandirea bolilor si a minimiza impactul acestora asupra septelului si asupra consumatorilor.
• In plus, pachetul introduce categorizarea/prioritizarea bolilor care necesita interventie la nivelul UE si, ca atare, permite aplicarea unei abordari bazate mai mult pe riscuri si utilizarea adecvata a resurselor.
• Pachetul prevede un nivel suficient de flexibilitate pentru a ajusta masurile de sanatate animala in functie de dimensiunile si de natura unitatilor (de exemplu, intreprinderi mici si mijlocii, exploatatii pentru activitati recreative etc.), precum si in functie de circumstantele locale, in special in ceea ce priveste cerintele de inregistrare si de aprobare aplicabile pentru unitati si pentru detinerea de animale sau produse.
• Pe o scara mai larga, legislatia trebuie sa fie destul de flexibila si de solida pentru a permite reactia eficace a intregii UE in caz de schimbari climatice importante, oferindu-ne astfel instrumentele necesare pentru solutionarea riscurilor emergente noi si necunoscute, astfel incat sa ne putem adapta rapid la noile evolutii stiintifice si la noile standarde internationale.