Bunastarea animala si productivitatea

Articole, , With 0 comments

 

Nu exista nici un dubiu ca rolul economic al animalelor de ferma este, in esenta, acela de a furniza produse alimentare de origine animala. Avand in vedere ca semnalele vin din pietele de alimente, toate interesele producatorilor se indreapta spre maximizarea castigului economic net pe care il pot oferi animalele lor, adica valoarea lor comerciala.

Pentru a realiza acest deziderat (productivitatea), este necesar ca animalelor sa li se ofere un anumit grad de ingrijire, acordand atentie „bunastarii” acestora. Animalele de ferma sunt hranite, cazate si protejate de pradatori, bolile lor sunt prevenite sau tratate si in general primesc un tratament mai bun comparativ cu ceea ce ar fi avut in salbaticie.

Productivitate fara bunastare nu exista

Producatorii, in special cei care utilizeaza sisteme intensive de productie, atunci cand sunt acuzati ca utilizeaza standarde scazute de bunastare animala, se apara spunand ca „bunastarea animalelor este o prioritate de varf pentru mine, iar animalele mele nu vor putea produce in mod profitabil daca bunastarea lor nu ar fi deplina”.

Aceasta abordare ne arata pur si simplu ca bunastarea animala este o componenta a unui set de conditii necesare pentru a obtine productivitatea animala. Ea nu are un merit sau o valoare economica in sine.

 

Sursa: revista-ferma.ro